środa, 11 czerwca 2008

asparagus


gromada - okrytonasienne (Magnoliophyta),
podgromada - Magnoliophytina ,
klasa - jednoliścienne (Liliopsida),
podklasa - liliowe (Liliidae),
nadrząd - (Lilianae) ,
rząd - szparagowce (Asparagales),
rodzina - szparagowate (Asparagaceae),
podrodzina - Asparagoideae,
plemię - Asparageae,
podplemię - Asparaginae,
rodzaj - szparag (Asparagus)

Ludwik XIV, który kochał szparagi
i podobno zbierał je własnoręcznie,
kazał swoim inżynierom wybudować szklarnię,
tak aby można było hodować je przez cały rok.
Starożytni greccy lekarze polecali sproszkowane szparagi pacjentom.
Było w tym trochę magii, bo niestety,
jedzenie szparagów nie uchroni nikogo przed suchotami
i chorobami płuc jak twierdził Hipokrates.
Grecka nazwa oznacza tyle, co “kiełek”,
stąd też przekonanie o magicznych właściwościach tej rośliny.
Symbolizuje coś, co wydobywa się z wnętrza ziemi
i prze ku słońcu.
Pieczono je, gotowano i zjadano surowe.
Możemy, wzorem Włochów, zrobić z nich zupę z kawałkami szynki
albo, jak Francuzi, podawać ją z kawałkami wędzonego boczku.
W wykwintnych restauracjach, serwuje się
sałatki z surowymi główkami młodych szparagów.
Zapieczone pod sosem beszamelowym
wprawiają mnie w nostalgię...

1 komentarz:

wiesz-OK pisze...

Beszamel to sos przyrządzony z mąki, masła i mleka.
Nazwa pochodzi od nazwiska markiza Louis de Bechameil, wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, który miał być ponoć wynalazcą tego sosu.


składniki:
- wiązka szparagów
- zuchelek masła (2 dag)
- 2 dag mąki
- szklanka mleka
- żółtko
- 10 dag tartego żółtego sera
- cukier, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku

sposób przyrządzania:
1. Szparagi obrać – od główki do końca łodygi, odcinając zdrewniałe końce.
Włożyć do wrzącej wody, lekko osolonej i lekko posłodzonej. Gotować 10 minut, po czym wyjąć i odcedzić.
2. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć rzędami szparagi, dosyć ciasno.
3. Przygotować sos: Z masła i mąki (w równych ilościach) zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem i szybko mieszając zagotować na małym ogniu. Dołożyć żółtko, wymieszać i doprawić do smaku.
Szparagi polać sosem, posypać startym żółtym serem. Zapiec (10 minut) w nagrzanym do 180° C piekarniku.
SMACZNEGO