poniedziałek, 25 stycznia 2010

sposób na mroźne wieczory


Z przypraw potrzebne będą:
łyżeczka gałki muszkatałowej,
centymetr imbiru pociętego na małe kawałki,
kawałek (lub dwa) kory cynamonu
3-4 ziarna ziela angielskiego
10 goździków
i ze 3, może i nawet 4 ziarna jałowca.
Poza tym startą skórkę pomarańczową,
3-4 łyżki miodu od Piątka
trochę soku z cytryny
garść rodzynek, migdałów lub orzechów włoskich
i kilka ziaren kardamonu.
To wszystko wrzucamy do garnka
do którego wcześniej wlewamy jedną
lub dwie
butelki wina (ja wytrawne preferuję) czerwonego
i grzejemy,
pod przykryciem bacznie pilnując by się nie zagotowało.
Na koniec dolewam jeszcze "małą ćwiartkę" wiśnióweczki
dla mocy dodania...

Brak komentarzy: