piątek, 30 października 2009

טשאָלנט


potrzebny jest garnek,
duży i żeliwny najlepiej,
oraz
4 ziemniaki
1 cebula
1 marchewka (choć ja wolę bez)
1/2 kg bardzo drobno pokrojonej wołowiny
garstka kaszy perłowej
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki białej fasoli
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka w proszku
i
250 ml przecieru pomidorowego...
Pokrojone ziemniaki, cebulę, marchewkę, wołowinę, kaszę, fasolę
i przyprawy
po kolei wkładamy do gara,
dodajemy przecier pomidorowy,
wlewamy trochę wody i stawiamy na bardzo małym ogniu.
Nie podnosimy pokrywki!
Można czasem potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać!
Gotujemy przez 3-4 godziny.
W piatek przed szabatem postawić na blechu
i zostawić do szabatowego obiadu...
דער אַפּעטיט קומט מיטן עסן

Koszerne v. trefne...

Brak komentarzy: