czwartek, 2 lipca 2009

sezon na ogórki


Zeszłoroczny "sezon ogorkowy"
uczciliśmy miserią czyli "biedą".
Tym razem,
na przekór ogólnoświatowemu kryzysowi,
będzie na 'bogato" czyli
ogórek z łososiem...
Ogórki, ze cztery, średnie takie,
obieramy,
wydrążamy,
solimy i obficie posypujemy białym pieprzem.
Wydrążony miąższ
(... jak to brzmi - wydrążony miąższ)
kroimy w kostkę
wraz
z plastrami wędzonego łososia
i skrapiamy sokiem cytrynowym.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami,
a następnie mieszamy z olejem,
najlepiej olejem z pestek winogron.
Farszem tym napełniamy ogórki
i ozdabiamy kawiorem...

p/s
Skoro mamy już ogórki, łososia i kawior,
to z napoi sugerował bym
zmrożonego Smirnoffa...

Brak komentarzy: