sobota, 28 czerwca 2008
mizeria
Z wielu ogórkowych przepisów proponujemy dziś mizerię,
danie które w najlepszy sposób oddaje stan
w jakim co roku o tej porze pogrąża się ma rodzinna Bydgoszcz.
Mizeria, z łacińskiego miseria czyli "bieda"
to nic więcej jak pokrojony w plastry obrany ogórek,
który soli się, czeka aż „puści” sok którego potem pozbywamy się,
a ogórka zalewamy sosem z octu winnego (1/2 łyżki) ze śmietaną.
Całość solimy, pieprzymy i słodzimy – wszystko do tzw. smaku.
W wersji hedonistycznej można dodać jeszcze kilka włoskich orzechów,
a nawet cząstki cytryny czy grapefruita,
ale to już chyba przesada.
Tak czy inaczej, z grapefruitem czy bez, życzymy SMACZNEGO...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz