poniedziałek, 15 czerwca 2009
truskawki i łosoś...
Filet z łososia (Salmo salar),
pokrójmy na mniejsze kawałki,
opruszmy lekko solą (Natrium chlorium),
czarnym pieprzem (Piper nigrum),
i do żaroodpornej miseczki go...
Truskawki (Fragaria ×ananassa) w plasterki,
na łososia,
delikatnie skrapiamy olejem,
najlepiej oliwkowym (Oleum Olivarum)
i sokiem z cytryny (Citrus limon)
Ser żółty (Caseus flavus)
z tych ostrzejszych w smaku na tarkę o dużych oczkach.
Posypmy nim rybę i truskawki.
Wszystko do piekarnika,
tak ze dwadzieścia minut w 180 st.
aż ser się roztopi i zrumieni.
Na koniec,
już na talerz
jeszcze listek świeżej melisy (Melissa officinalis)
z parapetowego herbariu...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz